מושגים מכל הכתבות של בתשואה מתמדת!

מה זה תשואה?

תשואה שנתית במילים פשוטות מדברת על כמה כסף אני אקבל על הכסף שלי אם אשקיע אותו בצורה מסוימת. למשל, אני קונה בית ב- 250,000 ש”ח ומשכירה אותו ב-1,458 ש”ח לחודש (נניח עולם ללא מסים ועלויות נוספות כדי להשאיר את הדוגמא פשוטה). במקרה כזה אני מקבלת בכל שנה 17,500 ש”ח מהשכירות (12 חודשים כפול 1,458 לחודש). התשואה השנתית מחושבת לפי 17,500 לחלק ל-250,000, ובמקרה הזה נקבל 7%.

איפה הגדרנו? בכתבה- 

compare, comparison, options

מה זה ריבית דריבית?

ריבית דריבית מכונה על ידי איינשטיין (רחוק משפחה שלי אגב) כ”פלא השמיני”. היא מבטאת את הרעיון שלאחר שצברנו ריבית ראשונה על הכסף, הריבית הבאה שנצבור עליו תיצבר גם על הריבית הקודמת וכך הלאה.

אם השקעתי 100 ש”ח וצברתי ריבית (תשואה) של 10% בתום השנה, כלומר הרווחתי 10 שקלים, יש לי עכשיו 110 שקלים. על 110 השקלים תחושב הריבית בשנה הבאה (ולא רק על המאה המקוריים). זאת אומרת שבשנה הבאה לא ארוויח 10 שקלים אלא ארוויח 11 שקלים, ואז יהיו לי 121 שקלים. בשנה השלישית כבר ארוויח 10% מ-121 שהינם 12.1 שקלים ואז יהיו לי 133.1 וכך הלאה. בכל שנה מרוויחים תשואה גם על הסכום המקורי ששמנו (100 ש”ח) וגם על הריבית שנצברה לאורך השנים! הכסף גדל מהר בצורה הזו וככל שמדובר במספרים יותר גדולים זה נהיה יותר ויותר מרשים. אם תחליפו למשל את 100 השקלים ב-100 אלף שקלים כמה תצברו לאחר 10 שנים? ואם 200 אלף?

הכוח של ריבית דריבית מאוד חשוב להבנה מבחינה מעשית, זו הסיבה שעדיף להשתמש במכשירים פיננסיים שדוחים מס (עדיף כמובן כאלו שפטורים ממס כמו קרן השתלמות אבל זה מוגבל בתקרה כפי שנראה בהמשך). נחזור לדוגמא לצורך ההמחשה- אם בכל שנה אשלם מס של 25% על הרווח שלי, יהיו לי לאחר שנה 110 שקלים פחות 2.5 ש”ח שהולכים למס. זאת אומרת שיש לי 107.5 ש”ח, ועליהן תחושב הריבית בשנה הבאה במקום על בסיס 110 אם הייתי דוחה את המס. הרעיון הוא שהריבית שתקבל במכשיר דוחה מס מחושבת גם על חשבון הסכום שבסופו של דבר ילך למסים.   

איפה הגדרנו? בכתבה- 

money, money tower, coins

מה זה עודף תזרימי?
עודף תזרימי מדבר על סכום כסף שנצבר כל חודש כתוצאה מכך שההכנסה גבוהה מההוצאה. נהוג להתייחס אל העודף התזרימי כממוצע על פני החודשים משום שבכל חודש ההכנסה וההוצאה יכולים להשתנות (למשל, בחודש יולי יכולה להיות הוצאה על קייטנה שאין בחודש יוני). חישוב העודף התזרימי משמש כדי לדעת באיזה סכום אפשר להשתמש כדי להתקדם כלכלית, מדובר בעצם בסכום כסף חודשי שאם נשתמש בו לצורך יצירת איתנות כלכלית זה לא יפריע להתנהלות היומיומית שלנו משום שבכל מקרה אנחנו לא משתמשים בו בזמן הקרוב.

ראו דוגמא לחישוב העודף בתזרימי בכתבה-

piggy bank, savings, coins
הירשם לקבלת עדכונים על תוכן חדש באתר!