נכסים דיגיטליים

לאחרונה התחלתי להתעניין בנכסים דיגיטליים. כמו כל אפיק השקעה או הכנסה פסיבית, התחלתי לחקור את התחום, לשמוע פודקאסטים, לקרוא, ולבסוף להסתכל על שאלות תשובות של אנשים מנוסים בנושא. בשלב הזה נתקלתי בבר שגן. בר בן 23.5 מחדרה, משוחרר טרי שיתחיל ללמוד הנדסה אזרחית בטכניון בקרוב. בר אמנם צעיר אבל משקיע בתחום כבר יותר משנה ושלושה חודשים. התייעצתי איתו באופן פרטי ונדהמתי לשמוע שיש לו כבר יותר מ-100 נכסים דיגיטליים שמניבים לו הכנסה פסיבית משמעותית. הזמנתי אותו להתראיין לבלוג והוא הסכים בשמחה.

אז מה למדתי מהמחקר ובמיוחד, מה יש לבר להגיד?

נכס  דיגיטלי הוא בעצם כל “מקום” וירטואלי שמניב הכנסות. או במילים של בר, “נכס דיגיטלי נמצא באינטרנט ויוצר הכנסות”.

 

נכסים דיגיטליים
בר: "הבנתי שיש הרבה כסף בנכסים דיגיטליים"

הנכסים הדיגיטלים שבר משקיע בהם בארץ ובחו”ל, וכפי שהוא מסביר, הם:

1. קמפיין

קמפיין זה פרסומת, זה יכול להיות באנר, סרטון, או דף נחיתה (עמוד באינטרנט שבו אפשר להשאיר פרטים או ממנו להגיע למוצר או שירות). למשל, כמעט בכל אתר שנכנסים אליו יש שלוש שניות פרסומות, באתרים יש באנרים של פרסומות בצדדים ובאמצע, ביוטיוב יש סרטון פרסומת – כל אלו הם סוגים שונים של קמפיינים. אם לקוח לוחץ על הקמפיין, הוא מגיע לקניית מוצר, אם המוצר שייך לאמאזון למשל, אני מקבל ממנה אחוזים מהקנייה. קמפיין מעולה מכניס 20 שקל על כל שקל שמוציאים על הפרסום שלו.

2. אתר

אתר תוכן מסוים – למשל אתר על ציפורים, אתר על השקעות, אתר על מכוניות, כל תוכן שיכול לעניין קהל יעד מסוים. לאתר מעלים בצדדים פרסומות וקישורי שותפים למשל (כמו הקישורים למוצרים אמאזון, יש חברות רבות שמציעות אחוזים אם מביאים אליהן קונים). בעצם האתר מושך אליו תנועה ומגדיל את מספר האנשים שיראו את הפרסומות באתר וירכשו דרך הקישורים שבו. יש דרכים נוספות ליצור כסף מהאתר, נקרא מוניטיזציה.

דרכים למוניטיזציה של אתר:

1. פרסומות מגוגל- פתחו חשבון ב-google adsense  ועקבו אחרי ההוראות

2. השכרת שטח לפרסומת לעסק שהתחום שלו קשור לאתר

3. השכרת האתר לעסק (שכירות חודשית)

4. שיווק שותפים – אתרים כמו אמאזון מציעים לקהל הרחב לפרסם את המוצרים שלהם על ידי קישורים באתר, לכל אתר יש תכנית שותפים אחרת, אבל הרעיון הוא שעל כל קנייה שיעשה לקוח שיגיע דרך האתר שלכם, תקבלו אחוזים.

5. מכירת מוצרים שלך או של אחרים.

6. מכירת קורסים דיגיטליים (שלך או קבלת אחוזים ממישהו אחר).

 

3. חנות אפיליאט (חנות אינטרנטית שמוכרים בה מוצרים של אחרים)

מדובר בחנות וירטואלית שיש בה הרבה מוצרים שאני לא מחזיק פיזית, אני לא אחראי על האספקה שלהם, אני רק מפרסם לינקים מיוחדים מאמאזון (או מחברה אחרת). כשאדם קונה דרך הקישורים שלי, ומגיע מהאתר שלי אני מקבל אחוזים מאמאזון. אני יכול להציע להם בחנות שלי קופונים למוצרים עם הנחות לקנייה באמאזון. האתר שלי באנגלית בעצם ופונה בעיקר לקהל האמריקאי. יש לי קמפיינים (פרסומות) על המוצרים שאני מפרסם כדי שאנשים יגיעו למוצר באתר שלי. אני נותן את המחיר הכי זול שיכול להיות באמאזון ובנוסף יש לי קופון הנחה לפעמים, ולכן לאנשים שווה לקנות דרכי.

יש גם חנות אינטרנטית רגילה באיביי שהיא לא אפיליאט, כלומר מדובר באחזקת מוצרים פיזית. זה דורש שימוש במחסנים בגרמניה, עובדים בפיליפנים, זה עסק הרבה יותר יקר ומסוכן אבל הפוטנציאל שלו הרבה יותר גבוה. מדובר בחנות ב-20-30 אלף שקל והוצאות כל חודש של 3000 שקל. כמו בכל עולם ההשקעות, הסיכון טומן בחובו סיכוי וצריך לנהל את הסיכונים והסיכויים שלנו בהתאם למה שטוב לנו. “בעולם האפיליאט הכול מאוד זול, אני אמנם לא מומחה בעולם הדיגיטל, אבל אני מבין שזה המוצר הכי נח, הכי פשוט, לא כל כך מסוכן, לא צריך להשקיע פה הרבה.”

אני מוסיפה שנכס דיגיטלי יכול להיות גם ערוץ יוטיוב עם הרבה עוקבים או קבוצת פייסבוק גדולה.  החיסרון בקבוצת פייסבוק או ערוץ יוטיוב (וגם חשבון אינסטגרם עם הרבה עוקבים) הוא שהם לא באמת שייכים לנו, למשל, בכל רגע פייסבוק יכולה לסגור לנו את הקבוצה כי לדעתה עברנו על חוק מסוים, וזה קרה בעבר. 

ecommerce, advertisement, business
קמפיין דיגיטלי - לא מה שחשבתם

מה היתרונות והחסרונות של נכסים דיגיטליים?

היתרון של נכס דיגיטלי הוא שאפשר להיכנס לתחום עם סכומים קטנים, ונכון להיום התשואות הצפויות גבוהות יחסית לאפיקי השקעה אחרים.

בדומה לנדל”ן, אפשר להשקיע בתחום וליצור הכנסה פסיבית לחלוטין או שאפשר ללמוד ליצור נכס דיגיטלי באופן עצמאי ואז ליהנות מהכנסה שאינה תלויה בזמן המושקע, אך דורשת השקעת זמן ראשונית רבה בבניית האתר או קידומו וגם השקעת זמן בתחזוקת האתר/הקמפיין לאורך זמן. ניתן להשתמש בנכס דיגיטלי גם ליצירת הכנסה חד פעמית  (כמו אקזיט בנדל”ן)– ניתן לקנות אתר או לבנות אתר, ולמכור אותו בהמשך ברווח לאחר שהשווי שלו עלה (באופן טבעי או בעקבות פעולות טיוב שביצענו).

בר: העולם הזה מלא בנוכלים, אבל מדובר בהשקעות קטנות ולכן ניתן לבדוק חברות בסכומים קטנים לפני שממשיכים איתם להשקעות מרובות. אפשר לקנות אפילו נכס אחד, כמו קמפיין באלף ש”ח, אולי ייקח לו זמן להתרומם אבל כנראה שבסוף הוא יתרומם, כל מה שהוא מסכן זה אלף ש”ח, ועוד בערך 100 ש”ח כל חודש הוצאות פרסום. אפשר גם להשקיע בתחום אקטיבית – אבל אז צריך ללמוד את זה במשך כחצי שנה, לצבור ניסיון עד שתהיה מצויין ולהשקיע זמן.”

אם תרצו להקים את הנכס הדיגיטלי בעצמיכם:

תצטרכו לבנות אתר, לדאוג לקדם אותו ולהביא אליו תנועה של מבקרים ולהוסיף לו ערוצים שיכניסו לכם כסף מאותה תנועה (מוניטיזציה). שני מאפיינים חשובים של הנכס הם תנועה של מבקרים אליו ומוניטיזציה. היום יש כלים פשוטים לבנות אתר גם למי שלא יודע לתכנת.

כדי לבנות נכס דיגיטלי תצטרכו לבחור נושא. לאחר בחירת הנושא בנו אתר אינטרנט וצרו גם נכסים נוספים סביבו כדי שיתמכו בזרימה אליו כמו ערוץ יוטיוב וקבוצת פייסבוק. צרו תוכן לאתר האינטרנט והנכסים הנוספים והביאו אנשים לאתר, לאחר מכן בצעו מוניטיזציה- דאגו להרוויח כסף מהתנועה של אותם אנשים לאתר.

דרך נפוצה להבאת אנשים לאתר היא קידום אורגני (SEO), כדאי ללמוד או להתייעץ עם מומחה איך לעשות זאת נכון, אבל מדובר בעיקר בתוכן ומילות מפתח נכונות. לאחרונה נתקלתי בקורס חינמי בנושא של דניאל זריהן, מבטיחה לעדכן לאחר שאצפה בו. דרך נוספת היא על ידי קידום ממומן- למשל פרסומות בגוגל, ביוטיוב ובפייסבוק.

אם תרצו לשלם לחברה שתיצור ותתחזק נכס דיגיטלי:

למה בר משלם לחברה? “חיפשתי השקעה פסיבית, אוהב את עולם הדיגיטל אבל זה לא מה שבוער לי בנשמה, מעדיף להתחלק ברווחים עם חברה שמתמחה בתחום חצי חצי במקום לעשות את זה בעצמי. זה כסף שנכנס אלי כל חודש מבלי שאני משקיע זמן.”

שאלתי את בר, איך הוא ממליץ לבחור חברה, ואלו הנקודות החשובות שהוא ציין:

א. מחיר – יש חברות שדורשות מחירים מטורפים, עולם הדיגיטל זה עולם זול, לא סביר שיבקשו ממך נכס ב – 70 אלף דולר.

ב. האם בעל החברה מאמין מוצר – אם החברה גם מוציאה כסף על החנות, והחברה מתחלקת ברווחים רק אם הם גדולים מההוצאות של הלקוח. החלוקה ברווחים צריכה להיות הוגנת, למשל חמישים – חמישים.

ג. ביטחונות – האם האתר והדומיין רשומים על שמי? האם התשלום לפרסום בגוגל רשום על שמי (חשבון המפרסם)? אם ארצה לצאת מהחוזה, לא בטוח שארצה למכור את החלק שלי אלא לקחת את החנות אליי ולנהל בעצמי או עם חברה אחרת. למשל, אם החנות מאוד מצליחה ומכניסה 100 אלף ש”ח בחודש, לא ארצה להתחלק עם החברה חצי חצי, עדיף לי לנהל כבר בעצמי. “אני רוצה לראות בעין שלי כמה יורד לי בתשלום על פרסומות בגוגל.” אם אני משלם לגוגל או פייסבוק- משלם ללא מע”מ, אם משלם לחברה הישראלית שתשלם להם – אני צריך להוסיף מע”מ. כלומר, אם אני קונה ישירות מחברה בחו”ל זה בלי מע”מ, ודרך חברה ישראלית זה עם, וזה מניע נוסף לשלם ישירות.

ד. האם אני יכול לצאת מהעסקה? מתי? כמה קנס יש על זה? בדקו שיש לכם תנאי יציאה מהחוזה, ושאתם לא מחויבים לשלם לחברה לזמן ארוך יותר מכמה חודשים.

ה. שקיפות- האם יש מערכת שאני יכול לראות בה אחוזי המרה (כמה מתוך המשתמשים שצפו בקמפיין שלי לחצו על הפרסומת), כמה נכנסו לקמפיין או לאתר, כמה קנו. זו צריכה להיות מערכת שהם לא יכולים לרמות בה.

“אני מסתייג שיכול להיות שיש חברות שלא עונות על הקריטריונים האלו והן מצוינות.”

אני רוצה להוסיף לדברים של בר שתצטרכו לבחור חברה שקודם כל תרגישו שיש לכם איתה אינטראקציה טובה. אני מדגישה את הנקודה החשובה ביותר בעיני, שימו לב שהאתר/נכס יהיה רשום על שמכם, כלומר הדומיין של האתר ושרת האחסון שלו חייבים להיות על שמכם אחרת החברה יכולה לעשות באתר מה שהיא רוצה ואין לכם בטחונות. ברגע שהאתר על שמכם, אם משהו קורה לחברה, האתר עדיין שלכם ותוכלו לחתום על הסכם חדש עם חברת ניהול אתרים אחרת, במקרה כזה לא הפסדתם הרבה אם בכלל.

אני מוסיפה גם שבחוזה חייבת להיות תכנית עבודה מפורטת, ושיש להבטיח בחוזה שהחברות לא יקדמו את האתר שלכם על ידי שימוש באתרים שלהם אם הם מתכננים להסיר את הקישורים בתום החוזה אתכם משום שמדובר בקידום זמני ולא בקידום שיחזיק לטווח הארוך. נקודה נוספת שלמדתי מהמחקר שלי היא שצריך לשים לב שבניית האתר תיעשה בצורה שלא תכבול אתכם לחברה, כלומר לא בקוד שרק החברה תבין אלא על ידי שימוש בכלים כמו wordpress שקל להתאים.

מה לגבי מסים?

“צריך לפתוח עוסק מורשה (לא כדאי פטור, כי אחרת לא נהנה מהחזר מע”מ 17%). כדאי להתנהל עם יועץ מס, רואה חשבון. אנשים נורא מפחדים ממס הכנסה ומסים, לדעתי אפשר לתת למישהו שמבין לסדר לך את הנושא, זה לא יקר וחוסך התעסקות.”

מה עוד תוכל לספר מהניסיון שלך?

בעולם הזה יש גם השקעות שיתופיות- במקרה כזה כולם מרוויחים מהכול, כל אחד את החלק היחסי של ההשקעה שלו, זה טוב כי יש איחוד סיכונים. אתה לא שם כסף על נכס ספציפי אחד, אלא כולם שמים יחד על הרבה נכסים ואז אם חלק מהנכסים מצליחים וחלק פחות, יש סיכוי הרבה יותר סביר להצליח. זה דומה להשקעות קבוצתיות בנדל”ן.

לסיום, “אני מאוד אוהב את העולם הזה וכל היום מדבר עליו. ממש מתרגש מהעולם הדיגיטלי. למדתי על הדרך, אני לא מתעסק בתחום. זה תחום מטורף בעיני.”

מה אתה ממליץ למישהו שאף פעם לא נגע בתחום, איך להתחיל?

אני אומר אף פעם לא לפסול. הרבה פעמים מישהו ישאל ברשתות- ” מה אתם אומרים על…” ואנשים יגיבו פשוט “לא”, בלי הסברים. נסה למצוא אנשים שמבינים בתחום, אנשים ללא כוונות נסתרות, כאלו שיכולים לתת לך את התשובה האמיתית. יש כל כך הרבה תוכן בגוגל וביוטיוב, כנס ותלמד. תעשה את הצעד הראשון ותחליט אם לעשות את זה לבד או לקחת חברה. זה לא דורש יותר מדי, אנשים היום לומדים מהר. לא לפחד, לא להירתע. אנשים יודעים לבאס ולהוריד אותך ולהגיד שאי אפשר לעשות כסף בקלות , ושהכול הונאות, ושהכול קשה. אני לא אומר שהחיים קלים ושהכסף צומח על העצים, אבל בעולם הדיגיטל יש הרבה כסף.”

אז מי שמתעניין ורוצה, שיחקור וילמד. ואני מוסיפה גם שינסה.

“מה שאמרתי לכל מי שנכנס לעולם הזה בזכותי- תשים את עצמך שנה מהיום, ותשאל כמה כסף אתה מוכן לסכן. בעוד שנה תגיד, ניסיתי עולם חדש והפסדתי את הסכום הקטן הזה, או שאם הסכום הקטן הזה יצליח זה יפתח לי עולם חדש נפלא.”

לסיום אני רוצה להודות לבר, שתרם מהידע שלו בשמחה ושיתף אותנו בדרך הלא שגרתית הזו של צעיר שלא מזמן השתחרר מהצבא ולאחל לו הרבה הצלחה בלימודי ההנדסה.

רוצים ללמוד עוד? אני ממליצה על הפודקאסט של YNOW שפרסם לאחרונה שני פרקים בנושא. 

 יש לכם הערות או שאלות? כתבו לנו בתגובות! נהניתם לקרוא? הירשמו מטה לעדכונים על כתבות חדשות ועקבו אחרינו בפייסבוק!

בר שגן איננו יועץ השקעות וכל הכתוב ו/או הנאמר/המצוטט על ידו מהווה את דעתו האישית בלבד ואינו מהווה המלצה לפעולה או השקעה כלשהי. אין לראות בכתוב משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. יש להיעזר בבעלי מקצוע כמו יועץ השקעות, יועץ מס, עו”ד וכו’ כדי להתאים פעולות לצרכים האישיים שלכם. השקעות ופעולות פיננסיות עלולות להביא גם להפסדים.

אינני יועצת השקעות וכל המידע המוצג בכתבה ובאתר, אינו מהווה הצעה או רמיזה להשקעה כלשהי או להלוואה כלשהי וכל הפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. אין לראות באתר משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. יש להיעזר בבעלי מקצוע כמו יועץ השקעות, יועץ מס, עו”ד וכו’ כדי להתאים פעולות לצרכים האישיים שלכם. השקעות ופעולות פיננסיות עלולות להביא גם להפסדים. כל הכתוב מהווה את דעתי האישית בלבד. © בתשואה מתמדת כל הזכויות, לרבות זכויות היוצרים, שמורות.

הירשם לקבלת עדכונים על תכנים חדשים!